Θεραπείες στην Dental Excellence

Περιοδοντική Θεραπεία

Γενικά για την Περιοδοντική Θεραπεία

Η περιοδοντική θεραπεία διακρίνεται στη μη-χειρουργική και στη χειρουργική θεραπεία.

 • Μη-Χειρουργική θεραπεία

 • Χειρουργική θεραπεία

 • Θεραπεία με χρήση Laser

 • Οδοντικά εμφυτεύματα

Χειρουργική θεραπεία για αισθητικούς λόγους και για προετοιμασία των δοντιών για προσθετική αποκατάσταση.

Ο περιοδοντολόγος είναι Χειρουργός Οδοντίατρος εξειδικευμένος να αντιμετωπίσει και να θεραπεύσει τις νόσους των ούλων. Οι περιοδοντολόγοι εκπαιδεύονται σε τριετή πανεπιστημιακά προγράμματα μετά την απόκτηση του διπλώματος του Χειρουργού Οδοντιάτρου. Με την εμπειρία που έχουν αποκτήσει μπορούν να διαγνώσουν και να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε νόσου των ούλων και των περιοδοντικών ιστών και να προετοιμάσουν τα δόντια για την προσθετική τους αποκατάσταση και να βοηθήσουν τον ασθενή να αποκτήσει το χαμόγελο που αυτοί επιθυμούν.

Μη-Χειρουργική περιοδοντική θεραπεία

Η περιοδοντική θεραπεία, σύμφωνα και με την τάση της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, οφείλει να είναι το λιγότερο επεμβατική αλλά και όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική.

Η μη-χειρουργική θεραπεία περιλαμβάνει τη αποτρύγωση και τη ριζική απόξεση (δηλ. την προσεκτική απομάκρυνση της οδοντικής μικροβιακής πλάκας από την επιφάνεια του δοντιού και της ρίζας). Το αποτέλεσμα της ριζικής απόξεσης είναι η απομάκρυνση της πλάκας και των βακτηριακών τοξινών και την δημιουργία μιας ομαλής και λείας ριζικής επιφάνειας. Η μη-χειρουργική θεραπεία περιλαμβάνει επίσης την ταυτόχρονη χρήση συστηματικών ή τοπικών αντιμικροβιακών ουσιών. Η μη-χειρουργική θεραπεία είναι διαφορετική και ευαίσθητη για κάθε διαφορετικό ασθενή.

Η διατήρηση του θεραπευτικού αποτελέσματος και η συχνή επανεξέταση ειναι πολύ σημαντική για τη θεραπεία της περιοδοντικής νόσου.

Η μη-χειρουργική θεραπεία είναι ικανοποιητική για τη θεραπεία ορισμένων μορφών και περιπτώσεων της περιοδοντικής νόσου, αλλά υπάρχουν και όρια πέρα από τα οποία είναι απαραίτητη η χειρουργική αντιμετώπιση της νόσου.

Χειρουργική θεραπεία

Όταν η μη-χειρουργική θεραπεία δεν είναι αρκετή για τη θεραπεία και την αντιμετώπιση της περιοδοντικής νόσου και των αποτελεσμάτων της.

Η χειρουργική θεραπεία διακρίνεται σε τέσσερις βασικές κατηγορίες:
 • Μείωση ή εξάλειψη των περιοδοντικών θυλάκων
 • Αναπλαστικές τεχνικές των περιοδοντικών ιστών
 • Χειρουργική αποκάλυψη της κλινικής μήλης του δοντιού
 • Χειρουργική μαλακών ιστών.
Περιοδοντική - Dental Excellence

Μείωση ή εξάλειψη των περιοδοντικών θυλάκων

Με την εξέλιξη της περιοδοντικής νόσου τα ούλα και οι ιστοί που περιβάλλουν τα δόντια καταστρέφονται και απομακρύνονται προοδευτικά από τα δόντια. Τα ούλα χαλαρώνουν και ‘ξεκολλούν’ από την οδοντική επιφάνεια και το οστούν το οποίο στηρίζει τα δόντια καταστρέφεται. Αποτέλεσμα αυτών είναι ο σχηματισμός των περιοδοντικών θυλάκων, δηλαδή χώρου όπου μαζεύονται βακτήρια και σχηματίζεται φλεγμονή. Όσο βαθαίνουν οι θύλακοι ο αριθμός των βακτηρίων αυξάνεται και η ποιότητά τους μεταβάλλεται σε πιο επιθετικά βακτήρια.

Επιπλέον, όσο πιο βαθιοί είναι οι περιοδοντική θύλακοι, τόσο πιο δύσκολη είναι η εφαρμογή σωστής στοματικής υγιεινής. Για τον σκοπό αυτό εφαρμόζεται η χειρουργική περιοδοντική θεραπεία.

Ο σκοπός της χειρουργικής περιοδοντικής θεραπείας είναι η ενδελεχής αφαίρεση της οδοντικής μικροβιακής πλάκας και η εξάλειψη των περιοδοντικών θυλάκων αλλά και τη διόρθωση των οστικών ανωμαλιών με σκοπό την απομάκρυνση σημείων όπου μπορούν να συγκεντρώνονται βακτήρια.

Αναπλαστικές τεχνικές των περιοδοντικών ιστών

Η περιοδοντική νόσος έχει σαν αποτέλεσμα την καταστροφή των περιοδοντικών ιστών. Η χρήση των αναπλαστικών τεχνικών έχει ως σκοπό την αποκατάσταση μερικών από των βλαβών που έχουν δημιουργηθεί κατά τη φλεγμονώδη καταστροφή που επιτελείται κατά την εξέλιξη της περιοδοντίτιδας.

Κατά την εφαρμογή των αναπλαστικών τεχνικών χρησιμοποιούνται διάφορα οστικά μοσχεύματα με σκοπό την αποκατάσταση των οστικών ανωμαλιών. Τα οστικά μοσχεύματα είναι:
 • Αυτόλογα, προέρχονται από τον ίδιο τον ασθενή
 • Αλλογενή, προέρχονται από άλλα άτομα με ειδική επεξεργασία που έχει σαν σκοπό την αποφυγή της οποιασδήποτε μεταδοτικής νόσου
 • Ξενομοσχεύματα, προέρχονται από ζωικό επεξεργασμένο οστούν
 • Συνθετικά.
Συμπληρωματικά των μοσχευμάτων χρησιμοποιούνται μεμβράνες, οι οποίες έχουν ως σκοπό την δημιουργία φραγμού σε κύτταρα τα οποία μπορούν να εμποδίσουν τη σωστή επούλωση της περιοχής.

Ο σκοπός της εφαρμογής των μεμβρανών και των μοσχευμάτων είναι η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών ώστε ο οργανισμός να έχει τη δυνατότητα να επουλώσει και να αποκαταστήσει ορισμένες περιοδοντικές βλάβες και τη διατήρηση των δοντιών στο φραγμό.

Χειρουργική αποκάλυψη της κλινικής μήλης του δοντιού

Οι χειρουργικές επεμβάσεις των περιοδοντικών ιστών μπορούν να εφαρμοστούν στην εξάλειψη των περιοδοντικών θυλάκων αλλά και για την προετοιμασία των ιστών που περιβάλλουν το δόντι για την προσθετική τους αποκατάσταση αλλά και για αισθητικούς λόγους.

Η Χειρουργική αποκάλυψη της κλινικής μήλης του δοντιού εφαρμόζεται για την μεταβολή ενός ‘ουλικού’ χαμόγελου και την αύξηση του μήκους του δοντιού. Κατά την τεχνική αυτή αφαιρείται η περίσσεια ούλων και ιστών που περιβάλλουν το δόντι ή δημιουργία επαρκούς μήλης του δοντιού τεχνικά όταν αυτή έχει χαθεί από παθολογικούς λόγους, π.χ. κάταγμα του δοντιού ή τερηδόνα κάτω από την παρυφή των ούλων.

Η τεχνική αυτή μπορεί να εφαρμοστεί σε ένα ή περισσότερα δόντια ανάλογα με τις συνθήκες και τις απαιτήσεις του ασθενούς για τη δημιουργία ενός αρμονικού χαμόγελου.

Χειρουργική μαλακών ιστών

Η αποκεκαλυμμένη επιφάνεια της ρίζας του δοντιού είναι αποτέλεσμα των υφιζήσεων των ούλων που προέρχονται από κάποια μορφή περιοδοντικής νόσου. Το αποτέλεσμα των υφιζήσεων αυτών είναι ευαισθησία των δοντιών σε διάφορα θερμικά ερεθίσματα και σε μικροβιακή προσβολή αλλά και στην αισθητική των δοντιών τα οποία εμφανίζονται μακρύτερα.

Οι υφιζήσεις αυτές των ούλων μπορεί να προκληθούν και από λανθασμένη εφαρμογή των μέσων στοματικής υγιεινής. Έντονη και επίμονη εφαρμογή του βουρτσίσματος.

Πριν από την εφαρμογή της οποιασδήποτε χειρουργικής θεραπείας για την αποκατάσταση των υφιζήσεων θα πρέπει να απομακρυνθεί ο αιτιολογικός παράγοντας, π.χ. διόρθωση της τεχνικής χρήσης της οδοντόβουρτσας για την αποφυγή της περαιτέρω απώλειας ούλων και οστού.

Η χρήση μοσχεύματος μαλακών ιστών από την υπερώα είναι η χρυσή σταθερά για την αποκατάσταση τέτοιων βλαβών. Επιπλέον, αντί της λήψης τμήματος μαλακών ιστών από την υπερώα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και άλλα συνθετικά ή ζωικής προέλευσης μοσχεύματα.

Laser και περιοδοντική θεραπεία

Μικρός αριθμός ερευνητικών εργασιών προτείνουν πως η συμπληρωματική στη συντηρητική θεραπεία της περιοδοντικής νόσου χρήση των Laser μπορεί να αποφέρει καλύτερα αποτελέσματα. Επιπλέον, η χρήση των Laser στην περιοδοντική θεραπεία μπορεί να αποβεί λιγότερο επώδυνη και με λιγότερη αιμορραγία και μπορεί αν χρησιμοποιηθεί σωστά να αντικαταστήσει σε ορισμένες περιπτώσεις τη χειρουργική θεραπεία.

Βλάβη των περιοδοντικών ιστών από τη χρήση των Laser μπορεί να γίνει αν εφαρμοσθούν λανθασμένα στον τρόπο αλλά και στη ρύθμισή τους.

Οδοντικά εμφυτεύματα

Τα οδοντικά εμφυτεύματα έχουν ως σκοπό την αποκατάσταση νωδών περιοχών δηλαδή να αντικαταστήσουν ήδη απωλεσθέντα δόντια.
Περιοδοντική - Dental Excellence

Η περιοδοντική θεραπεία στην Dental Excellence

Το πρώτο στάδιο της περιοδοντικής νόσου είναι η ουλίτιδα, μια φλεγμονή εκδηλώνεται με ερυθρότητα, οίδημα και αιμορραγία των ούλων. Η ασθένεια συχνά υποτιμάται και αν δεν αντιμετωπιστεί, θέτει τις βάσεις για την ανάπτυξη της περιοδοντίτιδας (φλεγμονώδης νόσος των ούλων που συμπεριλαμβάνει όμως και απώλεια οστού που στηρίζει τα δόντια). Τα συμπτώματα που συνοδεύουν την ασθένεια αυτή είναι οι υφιζήσεις (τα ούλα κατεβαίνουν αποκαλύπτοντας τις ρίζες των δοντιών), κακοσμία που επιμένει, ευαισθησία στη ζέστη και στο κρύο, αλλαγή στη θέση των δοντιών και αργότερα κινητικότητά και απώλεια τους.
Στην περιοδοντική θεραπεία δίνεται ιδιαίτερο βάρος στη μη χειρουργική θεραπεία των περιοδοντικών νόσων. Οι ασθένειες αυτές είναι βακτηριακές λοιμώδεις που επηρεάζουν τους ιστούς στήριξης του δοντιού: οστών, περιριζίου, οστεΐνης, και ούλων. Η περιοδοντίτιδα, όταν αφεθεί χωρίς θεραπεία, προκαλεί σταδιακή καταστροφή της σύνδεσης μεταξύ της ρίζας του δοντιού και του φατνιακού οστού, προκαλώντας οστική απορρόφηση. Σε πιο προχωρημένα στάδια η νόσος καταλήγει σε δόντια που κουνάνε (γιατί δεν στηρίζονται καλά πια μέσα στο κόκκαλο) και τελικά πέφτουν.
Stacks Image 1784

Η θεραπεία στο ιατρείο μας επικεντρώνεται σε μία εξελιγμένη και με τις τελευταίες γνώσεις και τεχνολογίες, συντηρητική θεραπεία (με αυτή τη μέθοδο αποφεύγονται κατά το πλείστων οι χειρουργικές επεμβάσεις). Η μέθοδος αυτή διαφέρει από οτιδήποτε άλλο προσφέρεται στη χώρα μας, και γίνεται δυνατή χάρη σε τεχνολογίες όπως η χρήση του laser και του μικροσκοπίου, των ανοσοβιολογικών δοκιμασιών που αναγνωρίζουν την ευαισθησία των ασθενών στην νόσο και των μικροβιολογικών δοκιμασιών που αναγνωρίζουν τα υπεύθυνα μικρόβια που την προκαλούν.
Stacks Image 1774
Περιοδοντική - Dental Excellence
Η μοριακή βιολογία μας βοηθά στην πρόληψη και την αποτελεσματική θεραπεία των περιοδοντικών νόσων επιτρέποντας τη δημιουργία μιας εξατομικευμένης θεραπείας για κάθε ασθενή. Συγκεκριμένα, προσδιορίζεται αρχικά με την βοήθεια πολυμορφισμών του DNA του κάθε ασθενή η ευπάθεια στην περιοδοντική νόσο. Σε δεύτερη φάση προσδιορίζεται το μικροβιολογικό προφίλ του ασθενή, τα συγκεκριμένα μικρόβια δηλαδή, τα οποία είναι υπεύθυνα για την έναρξη και επέκταση της περιοδοντικής νόσου στο συγκεκριμένο ασθενή.

Η περιοδοντική θεραπεία λοιπόν, γίνεται με συγκεκριμένους μετρήσιμους στόχους που είναι η εξαφάνιση των κλινικών σημείων της νόσου, αλλά και ο περιορισμός των μικροβίων που μετρήθηκαν αρχικά σε επίπεδα συμβατά με την υγεία.

Οι διαγνωστικές δοκιμασίες ευαισθησίας χρησιμεύουν στο να πλαισιωθεί η θεραπεία με συμπληρώματα που συμβάλουν στην μεγαλύτερη και ταχύτερη επίτευξη των επιδιωκόμενων αποτελεσμάτων, αλλά και την μακροχρονιότερη διατήρηση των αποτελεσμάτων αυτών.

Η θεραπεία αυτή, γίνεται αποκλειστικά με την χρήση κλινικού μικροσκοπίου, ούτως ώστε η απομάκρυνση των μικροβίων και των εναποθέσεων πάνω στα δόντια να είναι πλήρης και αποτελεσματική.
Στη συνέχεια ακολουθεί φαρμακευτική θεραπεία απόλυτα στοχευμένη, για τον συγκεκριμένο ασθενή και την συγκεκριμένη μικροβιακή χλωρίδα όπως έχει αρχικά διαπιστωθεί.

Σαν τρίτο όπλο κατά των μικροβίων που συνδέονται με την περιοδοντίτιδα έρχεται η χρήση του Nd:YAG laser. Στόχος εδώ είναι να σκοτωθούν όσο περισσότερα μικρόβια γίνεται, από αυτά που έχουν αντέξει τα προηγούμενα στάδια, και να επαναδραστηριοποιηθούν οι ιστοί, μέσω της βιοενεργοποίησης, για την επαρκή και σωστή επούλωση τους.

Στόχος αυτής της καινοτόμου θεραπευτικής προσέγγισης είναι να ολοκληρώνεται συντηρητικά, δηλαδή μη χειρουργικά, αποφεύγοντας το πλέον δυσάρεστο και επώδυνο στάδιο για τον ασθενή στην περιοδοντική θεραπεία.
Επικοινωνία
210 33 89 980-9
210 33 89 981
Info Desk
Διεύθυνση
Βασ. Σοφίας 123
115 21, Αθήνα
Χάρτης
Ωράριο
Δευτέρα έως
Παρασκευή,
10:30 - 20:30