Οδοντικά Εμφυτεύματα

Οδοντικά Εμφυτεύματα

Τι είναι τα οδοντικά εμφυτεύματα;

Σχεδόν όλα τα οδοντικά εμφυτεύματα που χρησιμοποιούνται σήμερα κατασκευάζονται από κράμα τιτανίου. Το υλικό αυτό έχει αποδειχθεί εδώ και πολλά χρόνια ότι είναι απόλυτα ιστοσυμβατό (καλά ανεκτό από τα οστά και τους άλλους ιστούς με τους οποίους έρχεται σε επαφή).

Οι όροι οστεοενσωματούμενα εμφυτεύματα ή ενδοστικά εμφυτεύματα χρησιμοποιούνται ευρέως για να περιγράψουν οδοντικά εμφυτεύματα που μπορούν να αναπτύξουν και να διατηρήσουν μια ενσωμάτωση με τα οστά (οστεοενσωμάτωση), προκειμένου να στηρίξουν τα δόντια της αποκατάστασης.
Υπάρχουν πολλά διαφορετικά συστήματα εμφυτευμάτων διαθέσιμα και όταν χρησιμοποιούνται σωστά τα περισσότερα μπορούν να προσφέρουν μια ιδιαίτερα αξιόπιστη μορφή θεραπείας.

Το οδοντικό εμφύτευμα είναι ουσιαστικά ένα υποκατάστατο της φυσικής ρίζας και συνήθως έχει την μορφή βίδας. Κάθε εμφύτευμα τοποθετείται σε ένα φρεάτιο το οποίο δημιουργείται στην ακριβή θέση του μελλοντικού δοντιού.
Εμφυτεύματα - Dental Excellence

Ο κύριος στόχος κατά την τοποθέτηση οποιουδήποτε εμφυτεύματος είναι να επιτευχθεί άμεση στενή επαφή με το περιβάλλον οστούν. Αυτό δημιουργεί μια αρχική σταθερότητα, η οποία με την πάροδο του χρόνου αυξάνεται με περαιτέρω ανάπτυξη οστικών κυττάρων μέσα σε μικροσκοπικές “ανωμαλίες” στην επιφάνεια του εμφυτεύματος.
Προκειμένου να υποστηρίξουν την αποκατάσταση των δοντιών, τα οδοντικά εμφυτεύματα έχουν συνήθως κάποια μορφή εσωτερικού σπειρώματος μέσα στο οποίο βιδώνονται και σταθεροποιούνται πολλών ειδών στηρίγματα. Τα στηρίγματα αυτά παρέχουν τη βάση για τη μακροπρόθεσμη στήριξη στεφάνων, γεφυρών ή οδοντοστοιχιών.

Πόσα δόντια μπορούν να αποκατασταθούν με την βοήθεια των εμφυτευμάτων;

Όλες οι κοινές μορφές της αποκατάστασης των δοντιών, όπως γέφυρες ή οδοντοστοιχίες μπορούν να αντικατασταθούν από οδοντικά εμφυτεύματα.
Αν σας λείπει μόνο ένα φυσικό δόντι, τότε ένα εμφύτευμα είναι συνήθως το μόνο που θα χρειαστεί να παρέχει μια αποκατάσταση. Μεγαλύτερα διαστήματα που δημιουργούνται από δύο, τρία ή περισσότερα ελλείποντα δόντια δεν χρειάζονται απαραιτήτως ένα εμφύτευμα ανά δόντι, αλλά ο ακριβής αριθμός των εμφυτευμάτων εξαρτάται από την ποιότητα και την ποσότητα του οστού σε κάθε πιθανή θέση τοποθέτησης των εμφυτευμάτων.
Περιστασιακά, είναι ακόμη δυνατόν να συνδεθούν φυσικά δόντια και εμφυτεύματα με μία συμβατική γέφυρα.
Στην άνω γνάθο, η οστική πυκνότητα είναι γενικά φτωχή σε σχέση με το κάτω γνάθο και αν δεν έχετε καθόλου δόντια, πιθανόν να χρειαστεί να τοποθετήσετε τουλάχιστον 6-8 εμφυτεύματα για να υποστηρίξουν ένα πλήρες τόξο από 10 ή περισσότερα δόντια.

Στην κάτω γνάθου, το οστούν στο εμπρός μέρος του στόματος είναι συχνά πολύ ισχυρή (σκληρό, συμπαγές) και ως άμεσο αποτέλεσμα μπορεί να χρειαστεί ένας μικρότερος αριθμός εμφυτευμάτων για την αποκατάσταση ολόκληρης της γνάθου. Ένα απλό σχέδιο θεραπείας για 10 ή περισσότερα δόντια στην κάτω γνάθο θα μπορούσε να γίνει με 4 μόνον εμφυτεύματα, αν και ακόμα πιο συχνή είναι η χρήση 5 ή 6 εμφυτευμάτων.
Εμφυτεύματα - Dental Excellence

Κλινική περίπτωση

 • Εμφυτεύματα - Dental Excellence

  1. Φεβρουάριος 1992. Φωτογραφία γυναίκας ασθενούς 52 ετών, καπνίστριας μετά από πολλαπλές προσπάθειες περιοδοντικής θεραπείες. Στα προηγούμενα 20 χρόνια έχει υποστεί 3 φορές χειρουργική περιοδοντίου, και επανειλημμένες ριζικές αποξέσεις (βαθείς καθαρισμούς)! Το κύριο αίτημα της είναι "τα δόντια μου με κούρασαν, θέλω μια μόνιμη λύση, χωρίς οδοντοστοιχίες και χωρίς άλλους πόνους". Τα δόντια φαίνονται μακριά και οι ρίζες έχουν αποκαλυφθεί στο στόμα με αποτέλεσμα μεγάλη ευαισθησία στο κρύο. Λόγω της κινητικότητας τα δόντια είχαν πρόχειρα ακινητοποιηθεί με διαφανή ταινία.

 • Εμφυτεύματα - Dental Excellence

  2. Φεβρουάριος 1992. Ακτινογραφική απεικόνιση της ασθενούς. Διακρίνεται μεγάλη ατνιολυσία (απώλεια στηρικτικού οστού)

 • Εμφυτεύματα - Dental Excellence

  3. Οκτώβριος 1992. Τα δόντια εξήχθησαν και τοποθετήθηκαν οστεοενσωματούμενα εμφυτεύματα, πάνω στα οποία τοποθετήθηκαν μεταλλοκεραμικές ακίνητες γέφυρες.

 • Εμφυτεύματα - Dental Excellence

  4. Νοέμβριος 2012. 20 χρόνια αργότερα η κατάσταση παραμένει σταθερή, αν όχι βελτιούμενη.

 • Εμφυτεύματα - Dental Excellence

  5. Νοέμβριος 2012. Ακτινογραφική εικόνα που επιβεβαιώνει την καλή κατάσταση των εμφυτευμάτων, μετά από εικοσαετή λειτουργία. Η λύση αυτή παραμένει προβλέψιμη ακόμη και σε ασθενείς με βαριά περιοδοντίτιδα.

Επικοινωνία
210 33 89 980-9
210 33 89 981
Info Desk
Διεύθυνση
Βασ. Σοφίας 123
115 21, Αθήνα
Χάρτης
Ωράριο
Δευτέρα έως
Παρασκευή,
10:30 - 20:30