Συνήθεις Νόσοι του Στόματος

Στοματικές Νόσοι - Dental Excellence

Συνήθεις Νόσοι του Στόματος

Οι οδοντίατροι ασχολούνται κατά κύριο λόγο με δύο νόσους. Την τερηδόνα που αφορά τα δόντια, και σημαίνει την καταστροφή της οδοντικής ουσίας, ήτοι πόνος στο γλυκό ή το κρύο, που μας οδηγεί στον γιατρό ο οποίος θα κάνει κάποιο σφράγισμα. Σε περιπτώσεις που η τερηδόνα επεκτείνεται βαθύτερα, μπορεί να επηρεαστεί ή και να νεκρωθεί ο πολφός (το νεύρο) του δοντιού και να οδηγηθεί σε απόστημα (πρήξιμο ή και πολύ ισχυρός πόνος κατά την μάσηση). Στην περίπτωση αυτή θα χρειαστεί πρώτα ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) και μετά σφράγισμα.

Η άλλη νόσος που συνήθως αντιμετωπίζεται στα ιατρεία δεν αφορά τα δόντια, αλλά τους ιστούς που τα στηρίζουν, δηλαδή τα ούλα και το κόκκαλο. Σε αυτούς τους ιστούς αναπτύσσεται μία φλεγμονή. Όταν αυτή η φλεγμονή περιορίζεται μέσα στο πάχος των ούλων, την ονομάζουμε ουλίτιδα.
Στοματικές Νόσοι - Dental Excellence
Στοματικές Νόσοι - Dental Excellence
Όταν όμως η φλεγμονή επεκταθεί πλησιάζει το οστούν (κόκκαλο), που βρίσκεται κάτω από τα ούλα. Το κόκκαλο όμως, δεν μπορεί να φλεγμαίνει γιατί αυτή είναι μία πολύ επικίνδυνη κατάσταση για τον οργανισμό που μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε θάνατο. Αφού λοιπόν δεν μπορεί να φλεγμαίνει το κόκκαλο, αλλά και ο οργανισμός δεν κατάφερε να σταματήσει την φλεγμονή, επιλέγει να απορροφά το κόκκαλο μακριά από τη φλεγμονή. Όσο προχωρά η φλεγμονή, τόσο απορροφάται το κόκκαλο. Αποτέλεσμα όμως είναι τα δόντια να χάνουν σιγά σιγά την στήριξη τους και να αρχίζουν να κουνάνε ή και να μετακινούνται (μεταναστεύουν, αλλάζουν θέση). Όταν έχουμε χάσει κόκκαλο γύρω από τα δόντια δε μιλάμε πια για ουλίτιδα, αλλά για περιοδοντίτιδα.

Τα πρώτα σημεία της νόσου είναι η αιμορραγία των ούλων, η υφίζηση (αποκάλυψη των ριζών), η κινητικότητα ενός ή περισσότερων δοντιών και η μετανάστευσή τους (αλλαγή θέσης). Χαρακτηριστικό της νόσου είναι ότι δεν συνοδεύεται από πόνο παρά μόνο στα τελικά στάδια όταν είναι ήδη αργά για τα περισσότερα δόντια.

Η περιοδοντίτιδα προκαλείται από δύο παράγοντες: το κάπνισμα και μικρόβια. Οι βλαβερές επιπτώσεις του καπνίσματος στον οργανισμό είναι γνωστές. Όταν το κάπνισμα έχει ήδη συμβάλει στην δημιουργία προχωρημένης περιοδοντίτιδας, είναι μία απόδειξη ότι ο οργανισμός του καπνιστή έχει ήδη επηρεαστεί από τα χρόνια χρήσης του καπνού. Η μείωση ή και το σταμάτημα του καπνίσματος βοηθούν πολύ στην θεραπεία της νόσου.
Στοματικές Νόσοι - Dental Excellence
Στοματικές Νόσοι - Dental Excellence
Τα μικρόβια που προκαλούν αυτή την νόσο είναι δυστυχώς μικρόβια που βρίσκονται ήδη στο στόμα όλων των ανθρώπων. Δεν πρόκειται για εξωγενή μόλυνση, από μικρόβια που τα “κολλήσαμε” δηλαδή, αλλά για μικρόβια που έτσι και αλλιώς υπάρχουν στο στόμα. Η συνειδητοποίηση αυτού του γεγονότος είναι πραγματικά μεγάλης σημασίας, γιατί αυτόματα μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η θεραπεία της περιοδοντίτιδας δεν μπορεί να γίνει εφ’ άπαξ, μια και τα μικρόβια που δημιουργούν αυτή την κατάσταση βρίσκονται πάντα μέσα στο στόμα.

Άρα η θεραπεία η οποία προτείνεται έχει τρία σημαντικά σκέλη:
 1. την πολύ καλή απομάκρυνση των μικροβίων από το στόμα σε καθημερινή βάση από τον ασθενή (σωστό βούρτσισμα)
 2. την επάνοδο μετά της τέλος της ενεργού θεραπείας κατά τακτά χρονικά διαστήματα (κάθε 2-3 μήνες) για την διατάραξη της μικροβιακής χλωρίδας (καθαρισμός)
 3. τη θεραπεία που θα γίνει στο ιατρείο.
Παραδοσιακά, το 3ο σκέλος συνίσταται σε δύο φάσεις:
 1. την φάση ελέγχου της φλεγμονής (συντηρητική φάση που αποσκοπεί στο σταμάτημα της νόσου)
 2. την φάση αποκατάστασης των βλαβών (χειρουργική φάση που αποσκοπεί στο να διορθωθούν τα προβλήματα που έχει ήδη δημιουργήσει η νόσος στην μέχρι τούδε πορεία της).
Χάρη στη συστηματική χρήση του μικροσκοπίου και του Laser καθίσταται δυνατή η θεραπεία της περιοδοντίτιδας χωρίς χρήση χειρουργικής. Το μικροσκόπιο συμβάλει στον πλήρη και ενδελεχή καθαρισμό των επιφανειών των ριζών καθιστώντας περιττή την χειρουργική επέμβαση για το “άνοιγμα των ούλων”, και το laser βοηθά στην πλήρη καταστροφή των παθογόνων μικροβίων, που προκαλούν την νόσο, ακόμα και από σημεία που δεν είναι προσπελάσιμα στην κλασική θεραπεία ή και στα φάρμακα.

Τι είναι η τερηδόνα;

Η τερηδόνα είναι η νόσος που καταστρέφει τους σκληρούς ιστούς των δοντιών. Καταστρέφει ουσιαστικά το ίδιο το δόντι, αφού αυτό αποτελείται κατά κύριο λόγο από σκληρούς ιστούς. Αν δεν θεραπευθεί έγκαιρα, εξελίσσεται και οδηγεί στην πλήρη καταστροφή του δοντιού με συνέπεια την εξαγωγή του.
Στοματικές Νόσοι - Dental Excellence
Δείτε πώς αντιμετωπίζεται η τερηδόνα στη Dental Excellence επισκεπτόμενοι τη σελίδα Εμφράξεις.

Σύμφωνα με τις σύγχρονες επιστημονικές αντιλήψεις, η οδοντική τερηδόνα είναι νόσος που οφείλεται στην αλληλεπίδραση διαφόρων παραγόντων, οι οποίοι επηρεάζουν την έναρξη αλλά και το ρυθμό εξέλιξής της. Οι παράγοντες αυτοί είναι:
 1. Τα μικρόβια (βακτήρια) που προσκολλώνται πάνω στα δόντια (πλάκα ή οδοντική πλάκα)
 2. Η συχνότητα κατανάλωσης τροφών με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη
 3. Η ανθεκτικότητα του ίδιου του δοντιού.
Στοματικές Νόσοι - Dental Excellence
Η τερηδόνα προσβάλλει άτομα όλων των ηλικιών, παιδιά και ενήλικες, και εμφανίζεται με τις ακόλουθες μορφές:
 • Τερηδόνα της μύλης: η πιο κοινή μορφή τερηδόνας που πλήττει παιδιά και ενήλικες και εμφανίζεται στις λείες επιφάνειες, στις μασητικές επιφάνειες και ανάμεσα στα δόντια (καταστροφή του σμάλτου του δοντιού και αργότερα του κυρίως σώματος του δοντιού (οδοντίνη)
 • Τερηδόνα των ριζών: καθώς μεγαλώνουμε, τα ούλα υποχωρούν και εκθέτουν τμήματα των δοντιών (ρίζα) που δεν καλύπτονται από σμάλτο (αδαμαντίνη), τα οποία και είναι περισσότερο ευάλωτα στην τερηδόνα
 • Δευτερογενής τερηδόνα: εμφανίζεται γύρω από παλιά σφραγίσματα ή προσθετικές εργασίες. Στα σημεία αυτά συσσωρεύεται πλάκα (μικρόβια) η οποία με τον καιρό δημιουργεί τερηδόνα.
Οι ενήλικες που πάσχουν από ξηροστομία κινδυνεύουν ιδιαιτέρως από τερηδόνα. Η ξηροστομία μπορεί να οφείλεται σε κάποια πάθηση, σε φάρμακα, σε ακτινοβολίες, σε χημειοθεραπείες και μπορεί να είναι προσωρινή (μέρες ή μήνες) ή χρόνια. Αυτό εξαρτάται από την αιτία που την προκαλεί.

Η τερηδόνα απειλεί σοβαρά τα δόντια. Εάν δεν την αντιμετωπίσετε μπορεί να καταστρέψει τα δόντια σας, να απονεκρώσει τα ευαίσθητα νεύρα που βρίσκονται στο κέντρο τους και να δημιουργήσει απόστημα, δηλαδή ενδοδοντική μόλυνση. Το απόστημα αντιμετωπίζεται μόνο με ενδοδοντική θεραπεία, χειρουργική επέμβαση ή εξαγωγή του δοντιού.

Περιοδοντικές νόσοι

Ενημέρωση - Dental Excellence
Οι περιοδοντικές νόσοι, συμπεριλαμβανομένης της ουλίτιδας και της περιοδοντίτιδας, είναι σοβαρές λοιμώξεις που, αν αφεθούν χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια των δοντιών. Περιοδόντιο σαν λέξη σημαίνει κυριολεκτικά “γύρω από το δόντι”.

Η περιοδοντική νόσος είναι μια χρόνια βακτηριακή λοίμωξη που επηρεάζει τα ούλα και το οστούν που υποστηρίζει τα δόντια. Η περιοδοντική νόσος μπορεί να επηρεάσει ένα ή πολλά δόντια. Ξεκινά όταν τα βακτηρίδια της οδοντικής πλάκας (η κολλώδης, άχρωμη μεμβράνη που συνεχώς σχηματίζεται και προσκολλάται πάνω στα δόντια σας) προκαλεί τα ούλα να αναπτύσσουν φλεγμονή.
Δείτε πώς αντιμετωπίζονται οι περιοδοντικές νόσοι στη Dental Excellence επισκεπτόμενοι τη σελίδα Περιοδοντική.

Ουλίτιδα

Η ουλίτιδα είναι η πιο ήπια μορφή περιοδοντικής νόσου. Προκαλεί τα ούλα να γίνουν κόκκινα, πρησμένα και να αιμορραγούν εύκολα. Συνήθως υπάρχει ελάχιστη ή καθόλου ενόχληση σε αυτό το στάδιο. Η ουλίτιδα προκαλείται συνήθως από ανεπαρκή στοματική υγιεινή. Η ουλίτιδα είναι πλήρως αναστρέψιμη (επανέρχεται δηλαδή σε πλήρη υγεία) με την επαγγελματική θεραπεία (από ειδικό στο ιατρείο) και καλή στοματική φροντίδα στο σπίτι.
Στοματικές Νόσοι - Dental Excellence

Περιοδοντίτιδα

Όταν η ουλίτιδα δεν θεραπευτεί και παραμείνει ανεξέλεγκτη μπορεί να προχωρήσει στην περιοδοντίτιδα. Με τον καιρό, η μικροβιακή πλάκα μπορεί να εξαπλωθεί και να αναπτυχθεί και κάτω από τη γραμμή των ούλων. Οι τοξίνες που παράγονται από τα βακτηρίδια της πλάκας ερεθίζουν τα ούλα. Οι τοξίνες προωθούν μια χρόνια φλεγμονώδη αντίδραση στην οποία το σώμα στρέφεται στην ουσία εναντίον του ίδιου του του εαυτού, και οι ιστοί και τα οστά που στηρίζουν τα δόντια καταστρέφονται και απορροφώνται. Τα ούλα ξεκολλούν από τα δόντια, διαμορφώνοντας θυλάκους (διαστήματα μεταξύ των δοντιών και των ούλων) που μολύνονται (γεμίζουν εκ νέου από μικρόβια). Καθώς η νόσος εξελίσσεται, οι θύλακοι βαθαίνουν και οι ιστοί των ούλων και των οστών καταστρέφονται όλο και περισσότερο. Συχνά, αυτή η καταστροφική διαδικασία έχει πολύ ήπια συμπτώματα. Τελικά, τα δόντια μπορεί να κουνηθούν και να πρέπει να εξαχθούν.

Χρόνια περιοδοντίτιδα

Χρόνια περιοδοντίτιδα βραδείας εξέλιξης που έχει σαν αποτέλεσμα τη φλεγμονή των υποστηρικτικών ιστών των δοντιών, και την προοδευτική απορρόφηση και απώλεια οστικής μάζας και της στήριξης των δοντιών. Αυτή είναι η πλέον συχνή μορφή περιοδοντίτιδας και χαρακτηρίζεται από το σχηματισμό θυλάκων ή/και υφίζηση των ούλων. Είναι διαδεδομένη σε ενήλικες, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Η εξέλιξη της απώλειας πρόσφυσης των δοντιών είναι συνήθως αργή, αλλά μπορεί να εμφανιστούν και περίοδοι έξαρσης της νόσου.

Επιθετική περιοδοντίτιδα

Χρόνια περιοδοντίτιδα ταχείας εξέλιξης που παρατηρείται σε ασθενείς οι οποίοι είναι κατά τα άλλα κλινικά υγιείς. Κοινά χαρακτηριστικά γνωρίσματα περιλαμβάνουν την ταχεία απώλεια πρόσφυσης και την καταστροφή των οστών και βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό.
Στοματικές Νόσοι - Dental Excellence

Περιοδοντίτιδα επηρεαζόμενη από συστηματικές νόσους

Η περιοδοντίτιδα μπορεί να ξεκινήσει σε νεαρή ηλικία ως εκδήλωση συστηματικών νόσων. Οι συστηματικές παθήσεις, όπως καρδιακή νόσος, αναπνευστικές νόσοι και σακχαρώδης διαβήτης σχετίζονται με αυτή τη μορφή περιοδοντίτιδας.

Νεκρωτική περιοδοντική νόσος

Είναι λοίμωξη που χαρακτηρίζεται από νέκρωση των ιστών των ούλων, του περριζίου και του φατνιακού οστού. Αυτές οι βλάβες παρατηρούνται πιο συχνά σε άτομα με συστηματικές παθήσεις, όπως η λοίμωξη από τον ιό HIV, ο υποσιτισμός και η ανοσοκαταστολή, αλλά πολύ σοβαρό ρόλο παίζει και το stress.

Αίτια των νόσων των ούλων

Οδοντική μικροβιακή πλάκα

Στοματικές Νόσοι - Dental Excellence
Οι νόσοι των ούλων ή η περιοδοντική νόσος, συμπεριλαμβανομένου της ουλίτιδας και της περιοδοντίτιδας, είναι σοβαρές νόσοι οι οποίες αν αφεθούν χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσουν στην απώλεια των δοντιών. Η κύρια αιτία της περιοδοντικής νόσου είναι η οδοντική μικροβιακή πλάκα, μια ουσία άχρωμη και κολλώδης που σχηματίζεται πάνω στην οδοντική επιφάνεια. Επιπλέον, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία των ούλων.

Κάπνισμα/χρήση καπνού

Στοματικές Νόσοι - Dental Excellence
Η χρήση του καπνού έχει συσχετισθεί με σοβαρές νόσους όπως καρκίνος των πνευμόνων και καρδιαγγειακές νόσοι. Νεότερες έρευνες έχουν συσχετίσει το κάπνισμα και τη χρήση του καπνού με την εμφάνιση των νόσων των ούλων και το θεωρούν ως έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση και εξέλιξη των περιοδοντικών νόσων.

Γενετική

Στοματικές Νόσοι - Dental Excellence
Έρευνες έχουν δείξει πως ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού μπορεί να εμφανίσει γενετική προδιάθεση για την εμφάνιση των περιοδοντικών νόσων. Η πιθανότητα τα άτομα αυτά να εμφανίσουν περιοδοντικές νόσους έξι φορές μεγαλύτερη από τα φυσιολογικά άτομα, παρ' όλη τη φροντίδα που μπορεί να δείχνουν στη στοματικής τους υγιεινής.

Stress

Στοματικές Νόσοι - Dental Excellence
Το stress (άγχος) συνδυάζεται με σοβαρές καταστάσεις όπως υπέρταση, καρκίνος και μπορεί να επηρεάσει και την υγεία των περιοδοντικών ιστών, χαρακτηρίζοντας το ως έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση των περιοδοντικών νόσων.

Εφηβεία, εγκυμοσύνη, αντισυλληπτικά φάρμακα και εμμηνόπαυση στις γυναίκες

Στοματικές Νόσοι - Dental Excellence
Κατά τη διάρκεια των περιόδων αυτών της γυναίκας συμβαίνουν σημαντικές ορμονικές αλλαγές στον οργανισμό. Οι ορμονικές αυτές μεταβολές μπορούν να επηρεάσουν τον μεταβολισμό πολλών ιστών του σώματος, όπως και τα ούλα. Τα ούλα γίνονται ευαίσθητα και επηρεάζονται σημαντικά από τις ορμόνες αυξάνοντας την προδιάθεση του ατόμου για την ανάπτυξη νόσων των ούλων.

Νεότερες έρευνες εμφανίζουν μια ισχυρή συσχέτιση των εγκύων γυναικών με νόσους των ούλων με την αυξημένη προδιάθεση για τη γέννηση πρόωρων και ελλειποβαρών μωρών.

Σακχαρώδης διαβήτης

Στοματικές Νόσοι - Dental Excellence
Ο διαβήτης είναι μια νόσος η οποία επηρεάζει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Ο διαβήτης προέρχεται είτε από πρόβλημα στην παραγωγή της ινσουλίνης (μια ορμόνη η οποία είναι υπεύθυνη για τη χρήση της γλυκόζης του αίματος από τα κύτταρα) ή από την ανικανότητα του οργανισμού να χρησιμοποιήσει σωστά την ινσουλίνη. Οι ασθενείς με διαβήτη έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν φλεγμονώδεις παθήσεις και περιοδοντικές νόσους. Οι μολύνσεις αυτές μπορούν επίσης να απορρυθμίσουν την ικανότητα του οργανισμού να ρύθμιση την παραγωγή και τη χρήση της ινσουλίνης με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα στη ρύθμιση του διαβήτη και την αντιμετώπιση των νόσων των ούλων πιο δύσκολη από τους μη-διαβητικούς ασθενείς.

Συμπτώματα των νόσων των ούλων

Στοματικές Νόσοι - Dental Excellence
Εμμένουσα σημεία όπως οίδημα, ερυθρότητα, αιμορραγία των ούλων, ευαισθησία των δοντιών και κακοσμία είναι στοιχεία κινδύνου παρουσίας νόσου των ούλων και του περιοδοντίου.

Συμπληρωματικά των σημείων και συμπτωμάτων για την διάγνωση της περιοδοντικής νόσου άλλα και της προδιάθεσης του ατόμου να εμφανίσει περιοδοντική νόσο χρησιμοποιούνται μικροβιολογικές και γενετικές δοκιμασίες (τεστ). Οι δοκιμασίες αυτές αποτελούν ένα σημαντικό όπλο για τη σωστή πρόγνωση, διάγνωση και αντιμετώπιση των περιοδοντικών νόσων.

Η περιοδοντίτιδα είναι συνήθως αθόρυβη χωρίς έντονα σημεία και συμπτώματα, τα οποία εμφανίζονται αργότερα κατά την εξέλιξη της νόσου.
Παρόλα αυτά υπάρχουν σημεία και συμπτώματα τα οποία μπορούν να χαρακτηριστούν ως σημεία κινδύνου της παρουσίας νόσου των ούλων και του περιοδοντίου, όπως:
 • Ερυθρά, οιδηματώδη και πρησμένα ούλα ή/και πόνος στα ούλα
 • Αιμορραγία κατά το βούρτσισμα και εφαρμογή των μέσων στοματικής υγιεινής ή κατά τη λήψη σκληρής τροφής
 • Υφίζηση των ούλων ή αίσθηση πως τα δόντια γίνονται πιο μεγάλα
 • Κινητικότητα των δοντιών ή αύξηση των διαστημάτων μεταξύ των δοντιών
 • Παρουσία πύου
 • Εμμένουσα κακοσμία
 • Μεταβολή στον τρόπο σύγκλησης των δοντιών μεταξύ τους
 • Μεταβολή στην εφαρμογή των φερόμενων μερικών οδοντοστοιχιών.
Δείτε στις αντίστοιχες σελίδες του μενού τις θεραπείες που εφαρμόζονται και τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στην Dental Excellence. Διαβάστε ακόμα περισσότερα στη στήλη άρθρων μας.
Επικοινωνία
210 33 89 980-9
210 33 89 981
Info Desk
Διεύθυνση
Βασ. Σοφίας 123
115 21, Αθήνα
Χάρτης
Ωράριο
Δευτέρα έως
Παρασκευή,
10:30 - 20:30